Dinamikus DNS

Ügyfeleinknek lehetőségük van Dinamikus DNS rendszerünket használni. Ehhez nem kell más, csak a rendszerünkben kell lennie egy működő domainnak (ha még nincs, akkor tudunk regisztrálni önnek). Mire is lehet ez jó? Pl. otthoni kamera rendszer elérésére...

A domainben fel kell venni egy A vagy AAAA rekordot, amihez hozzá kell rendelni azt az IP címet, amit szeretnénk használni. (pl. otthoni publikus IP cím). A rendszer képes ipv4 és ipv6 címeket kezelni!

A rendszer nem engedi meg a privát és fenntartott IP tartományokból származó címek regisztrálását. Ennek következménye, ha ilyen IP címet kap a rendszer, akkor azt az IP címet fogja bejegyezni/megváltoztatni, amelyik címről történt a frissítés kezdeményezése (minden esetben publikus IP cím lesz felhasználva!)

Több lehetőségünk is van a publikus címünk meghatározására, Google nagyon sok lehetőséget fog felajánlani, de a következő link segítségével mi magunk is rögtön megkapjuk a címünket. Saját IP cím lekérdezése... (https://www.itcorp.hu/ddns/checkip.php)

A cím változását többféle képen lehet követni, és frissíteni:

  1. Manuálisan egy URL-t felparaméterezve egy böngészőn keresztül
  2. ITcorp DDNS kliens segítségével
  3. Routerben / tűzfalban lévő dinamikus DNS frissítő modullal

A következőkben bemutatásra kerül mind a három fent említett frissítlési módszer példával illusztrálva:

Manuális URL használata:

A következő weboldal címet kiegészítve a személyes adatokkal és a fent említett domain adatokkal kell meghívni a megfelelő eszközünkkel és már frissült is a DNS bejegyzés.

Sintaxis:

https://www.itcorp.hu/ddns/update.php?username=<felhasználói név>&password=<jelszó>&hostname=<FQDN>&myip=<ip cím>

Az oldalon egy egyszerű pár szavas válasz fog visszajönni, hogy mi lett az eredménye az URL lefutásának. Ez akkor lehet hasznos, amikor be akarjuk állítani a rendszerünket és ellenőrizni szeretnénk, hogy a szolgáltatás megfelelően működik-e.


Kliens használata:

Ha nincs lehetőségünk olyan rendszert használni, amiben ez az automatikus IP frissítés benne lenne, akkor az egyik szerverünkre felrakva ezt a klienst könnyedén automatizálhatjuk IP címünk változásának kezelését és domain névhez kötését.

A programot csak le kell tölteni ennek az oldalnak az aljáról, kicsomagolni, amjd a ddns_config.ini állományt felparaméterezni a fent említett adatokkal és futtatni.

Érdemes valamilyen időzítő rendszert használni a frissítés automatizálsásra. Erre minden rendszerben van megfelelő megoldás ezért ezt nem fejelsztettük bele a rendszerünkbe.

  • Linuxon cron paraméterezést javaslunk.
  • Windowson ütemezett feladatot kell létrehozni.

Beépített modul használata:

A következő rendszerekkel lett letesztelve a megoldásunk:

  • openwrt router
  • pfsense tűzfal

A lista bár rövid, de nem azt jelenti, hogy a többi itt fel nem sorolt rendszeren nem lehet beállítani a fent már bemutatott paramétereket és URL címet.

Semmi más nem kell ezen beépített modulokhoz mint a fenti URL és saját adatok... ha ezek megvannak semmi akadálya.

Sajnos az egyszerübb eszközök rendszerei nincsenek felkészítve arra, hogy egyedi frissítési mechanizmust állítsunk be, emiatt javasoljuk hogy a belső hálózatban lévő gépünkre telepítsük fel a kliens programunkat és azt beállítva már meg is oldottuk a feladatot.


Ha valamilyen probléma merülne fel valamelyik megoldással kapcsolatban kérjük jelezze felénk, vagy ha van újabb használható megoldása ne tartsa magában.